tisdag 26 februari 2008

Reformer på g?

Ett politiskt system måste ständigt granskas, kritiseras och förnyas. En sanning som gäller såväl demokratier som diktaturer. Statsapparater växer sig ofta så byråkratiskt tunga att de riskerar gå under av sin egen tyngd. Kuba är inget undantag - den stora statliga planeringen kräver en massiv förvaltning för att fungera. Statsförvaltningen i den nyligen inledda eran post-Fidel måste därför även den granskas och förnyas. Utnämningen av Machado och arméns ökade inflytande i statsrådet signalerar emellertid något motsatt: här ska fortsättas på gammalt beprövat manér. Eller?

Under 90-talets specialperiod har Raúl Castro som ansvarig för armén minskat arméns storlek från omkring 300 000 man till kanske 60 000. Till skillnad från Sveriges försvarsbantning finns ändå fortfarande ett visst militärt hot mot Kuba kvar så effektiviseringen i takt med minskningen har varit a och o. Kanske finns därför ändå förutsättningarna med det "gamla gardet" vid makten för att slimma även statsstrukturen.

Raúl nämnde i sitt tal till Nationalförsamlingen, som jag skrivit om tidigare, att några av de viktigaste reformerna som ska drivas igenom är en ökning av levnadsstandarden i form av högre matproduktion och en revalvering av peson så att människor har råd att köpa det de behöver. Dessutom har man redan börjat tala om institutionella förändringar i statsmakten. Ricardo Alarcón, Nationalförsamlingens ordförande, säger idag i en intervju med Caracasbaserade TeleSUR (vilken finns i tv-basutbudet på Kuba) att man bör strukturera om regeringsapparaten, minska antalet ministerier och se över den centrala statsorganisationen för att förenkla och effektivisera.

Förmodligen ska man tolka utvecklingen som att landets ideologi ligger fast som tidigare men att man samtidigt har en vilja att reformera statsapparaten under de kommande fem åren tills en ny generation antagligen tar över vid nästa val 2012. Kuba befinner sig idag "i en etapp för vidareutveckling av sitt samhälle, med diskussion, med kollektiv reflektion mellan oss alla" säger Alarcón. Som Raúl stakade ut i sitt tal ska socialismen förbättras - och "det finns ingen anledning att vara rädd för motsatta åsikter: tvärtom, det är ur debatten mellan olika synpunkter som de bästa lösningarna tar form."

Vi får se hur socialismen ter sig på 2000-talet.

Spana in kubanska regeringens gubbhylla i ett bildspel här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: