måndag 25 februari 2008

Lite Bildt och lite armé

Carl Bildt meddelar att Sverige tyvärr inte har några "goda förbindelser" med Kuba idag. Efter tuppfäktningen i FN för något år sen med kubanska representanter är det kanske inte så konstigt att Bildt är lite på tvären.

I en intervju säger utrikesministern nyligen att "detta är en osedvanligt repressiv regim - förstelnad och förgråad som fängslar människor för deras politiska åsikter. Man kan bara hoppas att den nya regimen under Raul öppnar upp för en demokratisering." En inställning väl värd att jämföra med hur det lät från Sveriges
statsminister för drygt 30 år sedan - lyssna här!

- - -

Efterträdare till Raúl Castro på posten som ledare för armén och försvarsminister är Julio Casas Regueiro. Armén är oerhört inflytelserik på Kuba; bl.a. äger man omkring en tredjedel av landets största industri, turismen, i form av företaget Gaviota och dessutom ansvarar man för en stor del av import/exportverksamheten. Framför allt är armén extremt lojal Raúl Castro. Regueiro är även han över de 70 fyllda och som nybliven försvarsminister och även vicepresident kommer han att bidra till Kubas troliga politiska status quo.

Lars Palmgren, Ekot, ger en bra överblick av det politiska läget och summerar Raúls tal igår. Klart värt en lyssning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: