lördag 2 februari 2008

Utrikesministern kritiserar den ekonomiska politiken

Kubas ungdomliga utrikesminister Felipe Pérez Roque, som spås ev kunna bli Fidels efterträdare, kritiserade tidigare i januari vid ett möte i Havanna systemet med två parallella valutor. Traditionellt har den kubanska peson, i vardagligt språk kallad "moneda nacional", varit den gällande valutan på Kuba. När den s.k. specialperioden inleddes i och med den extremt svåra ekonomiska krisen under 90-talet när BNP föll med omkring 80% p.g.a. Sovjetunionens implosion, legaliserades emellertid US dollarn som lagligt betalmedel. Allt för att locka turister och expandera turistindustrin för att få nya inkomster. Som hämd mot att Bush stramade åt den kubanfientliga blockaden ännu hårdare under början av 2000-talet så uppfann man den konvertibla peson (CUC) som exakt följde dollarns växelkurs. Vill man handla eller växla i dollar får man numer ett straffpåslag på 10%. (När Irakkriget sänkte dollarkursen så löskopplade man CUC:n).

I teorin ska kubaner handla i nationell peso i vilken månadslönen utbetalas och turister med CUC. I praktiken handlar man parallellelt med båda valutorna - en kuban köper mat, åker buss, betalar hyran i vanlig peso och köper en tv med CUC. En CUC växlas mot 24 peso nacional. Problemet som utrikesministern uppmärksammar är att människor som jobbar inom turistindustin och nära turister har lättare att komma åt CUC:n, inte minst genom dricks. När olika saker inhandlas i olika valutor (rom köps t.ex. med CUC och vissa livsmedel finns bara i CUC-butiker) blir resultatet att de som inte har tillgång till CUC helt enkelt inte har råd att köpa det de behöver. Pérez Roque citeras av exilkubanska nyhetssidan
Cubanet:

“The dual monetary system is unjust because it makes it so that those who don’t have access to foreign currencies can not afford to buy articles of basic necessity, because the salaries have not risen to meet people’s expenses…and that it causes nutrition and housing problems amongst other things.”

De två valutorna leder alltså till vissa ökande klassklyftor inom samhället och att Pérez Roque uppmärksammar problemet är ekonomiskt oerhört viktigt för kubanerna. Cubanet noterar även att FLAMUR (Federationen för latinamerikanska kvinnor på landsbygden) i december lämnade in en namninsamling till nationalförsamlingen med 10 738 underskrifter där de kräver att staten ska utbetala en skälig lön i en valuta som motsvarar den i vilken man kan handla alla produkter och tjänster i i alla affärer över hela landet.

Att ministern uppmärksammar problemet är bara att hoppas på ett tecken för att det inte är omöjligt att göra sin röst hörd genom "folkmakten" - el Poder Popular.

Inga kommentarer: