söndag 13 april 2008

Media och socialismen

Raúl Castro och hans regering arbetar för högtryck med sitt mål att "förbättra socialismen". Rapporteringen av reformarbetet kommer främst från stora internationella nyhetsbyråer som brittiska Reuters och det amerikanska kooperativet Associated Press (AP) vilka fördelaktligen inte driver någon politisk ståndpunkt. För att nyheterna ska platsa i många tidningar och andra medier krävs ett visst språk fritt från öppenhjärtliga värderingar. Över en längre tid dyker det ändå upp ett intressant mönster i rapporteringen.

Exempelvis rapporterar man igår att de statliga lönetaken tas bort på Kuba.
"Salaries in Cuba for workers have deteriorated a lot. [...] This resolution tries to reorganize salaries to stimulate workers based on the principle of socialism, each according to his contribution to production", citeras CTC:s, Kubas motsvarighet till LO:s, ordförande Raymundo Navarro. Sedan avslutar AP-journalisten artikeln: "it [the removal of wage caps] defies the notion of an egalitarian society that Cuba has worked for decades to construct."

Ett annat exempel är i rapporteringen av jordbruksreformen. När man ska decentralisera produktionen och till viss del öppna upp för arbetarägda jordbrukskooperativ, där en stor del av produktionen inte i vanligt manér går till staten utan tillbaka arbetarna, talar man om att man släpper in marknadskrafter i produktionen vilket är ett brott mot tidigare politik. Marknadsmekanismer och socialism är skalans motsatta poler.

Det intressanta mönstret är Reuters och AP:s bild av socialismen. Socialism betyder att alla ska ha exakt samma lön; det betyder att staten ska äga allting vilket utesluter marknadsmekanismer i distributionen av produkter. "Socialism" är ett statiskt begrepp som innehåller vissa evigt bestående komponenter. En utveckling av ett socialistiskt system till något som inte innehåller dessa komponenter är att frångå socialistiska principer. Kanske borde man jämföra det hela med att liberalism endast ska innehålla rösträtt för män med en viss reglerad inkomst eller att västerlandet måste "hjälpa" Asien, Afrika och Latinamerika (i form av kolonisering) så att de kan få del av liberalismen, precis som Adam Smith och J S Mill en gång argumenterade.

Skulle inte arbetarägda kooperativ, utan statlig inblandning, kunna vara socialistiskt? De utesluter ju en kapitalist som gör profit på andras arbete. Kvasimarknader inom statliga monopol har i västvärlden visat sig kunna hjälpa staten med resursallokering genom tillgång/efterfråganmekanismen.

Nej, hela rapporteringen av kubansk politik bottnar i att uppmåla socialism som något förlegat och oföränderligt. Det omoderna är oattraktivt och icke-västerländskt. En socialism som finns på en liten ö i Karibien kan göras till något som hotar vår världsbild - en farlig idé som måste bekämpas. Det ger oss även argument för att hjälpa kubanerna att nå friheten och liberalismen och komma bort från den omoderna socialismen. Kanske en klocka att se tillbaka på kolonialtiden?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet! "Socialism" används som ett slagträ i debatten, vilket fungerar just för att man inte definierar begreppet. Jämför "kommunism"-debatten med Lars Ohly och Forum för levande historia.