onsdag 16 april 2008

$1 miljard sparad på miljön

I februari ägnade jag ett långt inlägg åt Kubas energirevolution. Organipónicos, utveckling av alternativa energikällor, inte minst biobränslen från naturbruksavfall, progressiva eltaxor, obligatoriska utbyten till lågenergilampor, etc. har varit viktiga steg i kampanjen för att spara på resurserna. Inte minst har decentralisering av energiproduktionen både varit ett mål och blivit en konsekvens av arbetet. En konsekvens som ger människor mer makt och kontroll över sina vardagliga liv - utvecklingsfrämjande empowerment med andra ord.

Juan Manuel Presa, viceminister på MINBAS (Ministeriet för basindustri), förklarade på ett möte för den venozelanska oljealliansen PetroCaribe i början av april att kubanerna under energirevolutionens två år nu har sparat US$1 miljard. 9 miljoner lampor ska ha bytts mot lågenergilampor och 2,3 miljoner gamla kylskåp bytts mot energisnålare moderna.

Ett annat miljöframsteg, tätt kopplat med UNDP:s arbete mot global uppvärmning, är återskogningen. 1959 täcktes Kubas yta till 14% av skog, idag är en fjärdedel av ön beskogad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: