tisdag 19 augusti 2008

Cyklonen Fay

Cyklonen Fay har under de senaste tre dagarna rort sig fran Atlanten in over Hispaniola dar den drankt Haiti; sedan har den forflyttat sig over Karibiska havet in over Granmaprovisen i ostra Kuba for att senare i forrgar rora runt i de centrala provincerna. Under gardagen rorde sig den tropiska stormen vaster ut och gick over Havannaprovincen och Matanzas, oster om Ciudad de La Habana. I huvudstaden har vi lyckligtvis klarat oss med lite stank. Pa runt 1,5 dag har det uppmatts narmre 500mm regn pa sina stallen (Ciego de Avlia, Camaguey, Santi Spiritus). Nar vi imorgon far till Cienfuegos lar vi fa se varkningarna narmre. Var 30 minut har chefen for Kubas meteorologiska institut varit i tv och noggrant forklarat cyklonen och givit direktioner om hur man ska handla. Civilforsvaret har varit mobiliserat och evakuerat delar av de centrala provincerna. Nu ar dock hela landet tillbaka i "fase normal" - Fay har dragit mot Florida.

Sjalv har jag lyckats dra pa mig en redig forkylning som kureras med guava, limejuice och alvedon. En ny kubansk huskur har jag dessutom fatt prova pa, den forra var varm bananmos med vitlok och olivolja nar jag var magsjuk forra resan. Receptet ar ett glas vatten med mycket limejuice, salt och honung som man ska gurgla. Limen sved illa i halsen men kanske gjorde det lite verkan. Tiden har fatt tillbringas inne framfor OS och framfor bocker. Just nu divulgerar jag mig i Shakespeares Julius Caesar.

I OS, som tillochmed har fatt sig en egen kanal pa tv - Canal Olimpico - foljer vi med spanning volleybolldamernas framfart. Enda guldet hittills ar i tungviktsbrottning Grekisk-Romersk stil. Annars gar det bra i boxning, friidrott, beachvolley, gevarsskytte och rodd. Beisbolen ser lovande ut vilket ar bra for nationalkanslan. En tjej som vunnit silver i judo var intervjuad i tv alldeles tarogd och var inte minst lycklig over att ha fatt vinna en medalj at "mi Comandante" pa hans fodelsedag. Av Fidels 82 ars dag har annars ingenting markts utom lite gratulationer pa nyheterna.

Dax att snyta sig.

Inga kommentarer: