onsdag 6 augusti 2008

Ord fran Habana Libre

Ord fran Habana Libre, ett av Havannas fianste hotell dar Fidel con compañeros hade sitt hogkvarter manaderna efter revolutionens triumf och dar aven den forsta sovjetiska ambassaden var inhyst pa tva vaningar. En imponerande byggnad. Det mer modesta Hotel Colina med billigare internet hade fel pa natet for tillfallet.

Vi ar antagit en svag rod nyans i ansiktena efter en dag i Casablanca och i La Cabaña. I Casablanca, en kortare fargetur over Havannabukten for 10 centavo nacional (om man har jamna pengar annars 1 peso), finns Kubas svar pa Limhams-Jesus: en enorm Kristusstaty som ser ut over staden. Pa nara hall sag den ganska fanig ut - till skillnad till pa langt hall - men utsikten over stan WOW! Efter lite irrande tog vi oss i den stekande middagssolen till sist till La Cabaña som ska vara ett av Latinamerikas storsta spanska fort som har anvands av bade spanjorer, USA-stodda diktatorerna Machado och Batista som fangelse och direkt efter revolutionen var Che Guevaras postering och kontor. (Aven dar han genomforde rattegangarna med manga dodsstraff mot officerare i Batistaarmén). Det var STORT med breda kullerstensgator ringlandes langs med murarna med kanoner och utkiksposter. Det var inte svart att tanka sig de spanska konkvistadorerna till hast patrullera hamnporten darifran.

En annan skon nyhet ar att vaskan antligen ar tillbaka. Den kom till flygbolagets kontor efter telefonsamtal till flygplatsen (som sa att vi skulle behova aka dit och hamta for dyra taxipengar) och en god pratstund med en driftigkvinna pa ovan namnt kontor. Det kostade oss till sist ingenting alltsa. Appropa kubanska kallingar sa kan jag meddela att det var ovant att inte ha boxerkalsonger som jag haft sedan mellanstadiet. Men de var ganska heta :) Min t-shirt som jag kopt med stort tryck: "S - Santiago de Cuba" har vakt uppmarksamhet pa gatorna. Det visade sig vara Santiagos béisbollagstroja. Vissa ropar hejande och en och annan muttrar att jag ju faktiskt ar i Havanna. Basebollen sitter i sjalen!


Imorgon far vi med el Trén Hershey, ett elektriskt tag byggt pa 1800-talet av en amerikansk sockercentralsagare, oster ut for nagra dagar vid Floridasundets strand i Guanabo och sedan kanske annu langre ut. Tagets slutsstation ar Matanzas. Resan ska ta mellan 4-5h och stanna vid sma stationer mitt i ingenstans ungefar var tionde minut. Det blir kul. Senast den 13 ar vi tillbaka i Havanna.

Snart ska vi kaka och sedan antingen se solnedgangen pa Malecón (om det inte askar och regnar som det hittills har gjort de flesta kvallarna) eller kanske inta varsin Mojito pa Cafe G á 10 peso nacional.

Pa aterhorande!

1 kommentar:

Anonym sa...

Har just intagit en superb måltid hos Erik och sett hans fantastiska lägenhet! Den är superfin!
Jätteroligt att läsa om era eskapader. Förmodar att ni inte längtar hem till ett regnigt Sverige.
Lycka till på tåget! Det ska blir roligt att träffa er igen, nån gång i framtiden :-)

Kram från mormor Gunvor