lördag 2 augusti 2008

I vantan pa vaskan

Havanna ar varmt men brisen over Malecon gor det uthardligt. Ett askovader har just passerat over stan med dunder och brak. I Oriente - ostra Kuba - ska det ha askat hela dagen. Stormperiod.

Havannas gator ar prydda av 26 juli flaggor efter nationaldagsfirandet och prisanden over sommaren med slagordet ¡Vive el verano! Sag vad man inte bor manifestera med ett slagord. Media och sakerligen manga kubaner langtar efter OS. Kl 8 pa morgonen kommer invigningen borja pa Tele Rebelde. Langs Malecon, den 7km langa havsmuren som centrala Havanna stracker sig langs, har man byggt upp for karnevalen som ager rum i borjan av augusti varje ar. Fargglada staket och mangder med mathak, barer och scener med dunkande reggaetonmusik. Ska man festa ska man gora det ordentligt. Jetlagen tillskylls orkade vi oss inte ner igar kvall for att se karnevaltagen, men ska forhoppningsvis orka ikvall.

Aterseendets kansla ar som att aldrig ha varit har ifran och pa nagot mystiskt satt kanns stan valdigt oexotisk tillskillnad fran forra gangen. Nastan som man bodde har. Det ar harligt. Inte en enda jinetero (folk som vill ha pengar av en for att man ar turist) har narmat sig dessutom. Annu harligare! Vidare tycker jag mig se att det rullar fler moderna bilar pa gatorna an forra aret, vissa priser har stigit en gnutta dessutom. Rommen ar 10 centavos dyrare, nu CUC$3,85 (x7 = kronor).

Det enda som stor den idylliska tillvaron ar att min vaska inte kommit fram. Den finns antagligen i Amsterdam och om allt gar som det har lovats levereras den till vart casa particular, dar vi bor, pa mandag morgon. Vi bor pa samma stalle som senast i Havanna, nara universitetet hos Basilia som minns oss val :) "de unga svenskarna som lanade koket". Hennes make ar pa besok hos sonen i Toronto i ett par manader. Vaskans franvaro betyder inte minst att det ar lite skralt med klader. Jag har hursomhelst kopt kalsonger och en tshirt extra sa jag borde klara mig. Kul att ga i kubanska kladaffarer. Idag gick vi till Plaza Carlos III pa Ave. Salvador Allende - en stor shoppinggalleria som bubblar av liv sa har pa lordagen. Dubbelekonomin med tva valutor fungerar med fascinerande effektivitet och framfor allt finns inte en turist i sikte. Infanta har dessutom manga bra affarer. (Korsningen Ave Salvador Allende / Infanta ar den som jag haft som skrivbordsbakgrund for de som sett den :) )

En liten besvikelse ar dessutom att det inte ar sesang for mango. Man far sta ut med guava och fruta bomba, mer kant som papaya. Vi mar prima och langar efter middagen nu.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Låter underbart att komma hem till Havanna till fyrverkerier (åska) och karnevalståg!

OS har minst sagt en annan valör i svenska media. Närmast helsidesbilder i DN idag av OS -36 och UNT hade en artikel om gymnastikfabriken Kina med 5-6-åriga hårdtränande flickor. Hur ser den politiska analysen av OS ut i Kuba?

Tz

Anonym sa...

kul att läsa! väskan blir ett kärt återseende kan jag tro, men tänk på vad mycket cubanskt du måste införskaffa nu som du annars inte kommit i närheten av ;) är det dyrt med kallingar?

sitter med suddiga ögon efter lång dag med mycket flytt. nu är i princip allt mitt i lägenheten... deet du. den är jättejättefin!! längst uppe i hörnet på huset bor vi, med utsikt mot skogen från sovrummet! allt är fräscht och fint - ljusa väggar. mormors-soffan formligen "skruvade" vi in på högkant med assistans från fredrik och matilda efter en flyttpizza.
Elin gick precis på nattskiftet, men jag ska sooova. kram!!

bror

Anonym sa...

kan du förresten lägga in din feed på facebook att automatimporteras som en "Note"? det borde gå smärtfritt, då får man se där när du skriver också.

Unknown sa...

Hola! Skönt att höra att ni har det bra! Tänker på er!

KRAM

Elin

Leif sa...

Jorå satte! Härligt att höra, att du nu äntligen med kläder kan köra. Önskar er allt gott!
/yvelton

El Manisero sa...

Det råkar inte vara hos Basilia Pérez Castro ni bor? 25:e mellan K och L?

Där har jag bott! :-)

/jvb

Gurrens sa...

Den Basilia ar det :)