lördag 15 mars 2008

Konvertibla förändringar - i valutan och debatten

Med legaliserad tv- och dvd-försäljning förtydligas förhoppningarna om en revalvering av peson som Raúl annonserat. I dagsläget kommer all avreglerad försäljning av mikrovågsugnar och brödrostar (se föregående inlägg) att ske i CUC (konvertibel peso) med en växelkurs på 1:25 mot valutan som kubaner får sin lön i. Reuters fortsätter reformrapporteringen och berättar att regeringen kommer att höja löner och förändra två-valutesystemet. Emellertid kommer det att ta tid och kan omöjligt ske över en natt; ekonomin måste ytterligare växa och produktionen av de nu legala produkterna måste stiga annars kommer hyllorna att tömmas. Fler måste jobba hårdare. I samma ledare i partiorganet Granma skriver man att förbuden mot att ta in på vissa turisthotell för kubaner är fullt realistiska att ta bort.

I en annan notis skriver man att fredagsutgåvan av Granma kommer att bli dubbel så tjock (eller tunn: från åtta till sexton sidor) och ägnas åt självkritik för ökad debatt om samhället. Journalister uppmanas vara skarpare och Reflexiones del compañero Fidel flyttas från sidan ett till sidan två. All information tyder på att debatten uppmuntras mer och mer för att "förbättra socialismen". Många av reformerna som nu annonseras är ett resultat av de omkring 250 000 förslag som inkommit till Nationalförsamlingen från enskillda medborgare och diskussioner på arbetsplatser och i CDR:er.

Reformerna spelar en viktig roll när EU-kommissionen nu vill återinitiera goda relationer med Kuba efter kommissionärsbesök på ön. För kommissionen gäller det nu att få Ministerrådet på stats- och regeringschefsnivå att godkänna förslaget. Inte minst Sveriges Alliansregering är där emot, men t.ex. Spanien arbetar där för. EU är Kubas största handelspartner och goda relationer är därför viktiga för den kubanska ekonomin. Läs mer här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sista stycket: "Inte minst Sveriges Alliansregering är däremot, men t.ex. Spanien arbetar där för."

No comprendo.

Gurrens sa...

Det betyder kort och enkelt att Reinfeldtregeringen inte vill att EU ska sluta med sanktionerna mot Kuba, medan Zapateroregeringen jobbar för att man ska handla med Kuba som vilket annat västindiskt land som helst.

Anonym sa...

Ahh, kanske ett mellanrum mellan där och emot i "däremot"?

Anonym sa...

Vill bara säga att du har en mycket intressant blog. Hoppas på lång fortsatt aktivitet!