fredag 14 mars 2008

Reformer på g!

Utlovade förändringar på Kuba är på väg! Regeringens tal om att lätta på restiktioner för att köpa saker som förenklar dagliglivet har övergått till handling rapporterar Reuters. När landets elförsörjning nu är garanterad med import av elektricitet från Venezuela är det möjligt att fritt sälja datorer, dvd-spelare, AC-maskiner och brödrostar. Under specialperioden har strömavbrott varit mycket vanliga och därför har staten reglerat försäljningen av elslukande apparatur. Tv-apparater, tryck- och riskokare, billarm och microvågsugnar kommer även att börja säljas fritt i CUC-butiker.

Enligt Reuters framstår det som att kubaner har varit helt utan ovan produkter. Sanningen är snarare den att många har haft apparater från före specialperioden (dvs. före 1990) och i landets energispararkampanj, som jag skrivit om här, har alla hushåll försetts med varsin riskokare, tryckkokare, nya fläktar och även modernare kylskåp i vissa fall för att minska energiförbrukningen. Energikampanjens kollektiva sparande ("¡Ahorramos!") med differentierad energitaxa och utdelning av lågenergilampor har dessutom spelat en stor roll i att det nu är möjligt med avregleringarna. Miljöarbetet har möjliggjort att den materiella standarden kan höjas. Det har dessutom skett kollektivt utan att någon har förlorat mer på det än andra.

En aning paradoxalt blir det därför när Reuters indirekt utmålar fri försäljning av dvd-spelare som ett led mot ett kapitalistiskt konsumptionssamhälle.

"The country's priority will be to meet the basic needs of the population, both material and spiritual," he [Raúl] said as he replaced Fidel Castro, a staunch critic of capitalist consumer society."
Eftersom Fidel inte drivit igenom liknande reformer, och är en ståndaktig kritiker av konsumptionssamhället, måste Raúls avregleringar därmed innebära ett närmande av kapitalismen. "Capitalism brings prosperity, Communism poverty" som Aviva Chomsky noterat i västlig media (läs här).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: