fredag 7 mars 2008

USA censurerar internetkällor om Kuba

USA:s blockad mot Kuba har tagit en ny sväng. För att upprätthålla amerikaners reseförbud till Kuba har man nu gått så långt att man tvingat internetföretag att stänga av vissa domäner som ägs av ett brittiskt reseföretag som säljer resor till Kuba - från Europa. Amerikansk lag kränker nu inte bara kubansk suveränitet utan kan även användas för att censurera europeiska internetanvändare. Att världens mäktigaste land även har monopol över omvärldens kunskapsspridning påminner inte bara om sovjetiska maktanspråk i sina satelitstater, men om Big Brothers.

http://www.cu
ba-havanacity.com, http://www.cuba-hemingway.com, http://www.ciaocuba.com och http://www.bonjourcuba.com har ägts av Steve Marshall, brittisk företagare, bosatt i Spanien. Hemsidesservrarna finns på Bahamas och det amerikanska företaget eNom har tillhandahållit domänadresserna. Juventud Rebelde publicerar den 4/3 en artikel i New York Times (läs här) som beskriver hur US Treasury Department har kontaktat eNom som fått reda på att Marshalls sidor nu finns på Treasury Departments "svarta lista" och sedan, lagenligt, stängt av domänerna. På listan ska runt 6 400 namn finnas och inget fall behöver godkännas i domstol innan det förs upp på listan.

USA:s embargo mot Kuba, som jag skrivit om tidigare här, kränker redan Kubas suveränitet genom att i Torricellilagen och Helms-Burtonlagen lagstifta om en annan stats politiska liv och dessutom bryta mot internationella regler om fri sjöfart (ett fartyg som angjort kubansk hamn får inte angöra en amerikansk inom sex månader). Handelsmässigt får inte amerikanska företag göra affärer med kubanska och exempelvis får inte kubansk internettraffik gå via amerikanska servrar utan måste i stället föras via satelit (ej amerikanska), vilket gör det dyrt och långsamt. Ett kryphål finns ändå i blockaden som tillåter de två länderna att handla med vissa jordbruksvaror för "humanitära skäl".

Blockaden som suttit i sen 1962 fördöms redan samstämmigt av det internationella samfundet, undantaget USA, Israel och två andra lydstater. När man nu med sin lagstiftning även påverkar europeisk självständig handel och företagsamhet är det dags att reagera ännu starkare från EU och tredje världen. Att EU-kommissionären för utveckling och humanitärt bistånd är på Kubabesök i dagarna kanske är en positiv signal, men ett brott mot Pax Americana i globaliseringens och interdependensens tidevarv är kanske för mycket begärt. Tänk om man blir nämnd i samma mening som Kuba!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Denna heroiska attack i Jerusalem ska ses som ett normalt svar på de brott mot civila som ockupationsmakten gör sig skyldig till

Anonym sa...

...apropå usas internetcensur av kuba...

El Manisero sa...

Om man läser artikeln i Juventud Rebelde så framgår det väl snarare att USA misslyckats med att stoppa hans websajter. Så rubriken kanske är lite missvisande, men det kanske är ytterligare ett exempel på mediavinklingen när det gäller Kuba?

Jag testade dessa tre av hans sajter vilka verkar fungera:
http://www.bonjourcuba.net/
http://www.cuba-havanacity.net/
http://www.ciaocuba.net/

Gurrens sa...

Vad skönt för Steve Marshall att hans sidor funkar igen då! De låg nere när artikeln publicerades enligt egen empirisk undersökning.