torsdag 17 april 2008

Dan Rather Report om Kuba

Det gamla nyhetsankaret från CBS 60 Minutes, Dan Rather, i USA studtals kritiserad för att vara liberal (?), driver nu ett repotageprogram i eget namn på kabelkanalen HDNet. I slutet av mars gjorde Rather ett mycket bra repotage om Kuba med USA:s blockad som genomgående tema. Ett tack till El Manisero som publicerat programmet på sin blogg.

Programmet, omkring 50 minuter långt, är mycket sevärt för att få en, visserligen tillrättalagd, bild av Kubas situation anno 2008 med specialperiodens konsekvenser i förgrunden. Huvudteman är det kubanska jordbruket, blockaden och även den nyligen upptäckta oljereserven på kubanskt territorium - kanske allt för nära USA:s kust för att hålla embargot vid liv inne på sitt sjätte decennium.

Programmet tar klart ställning mot blockaden men ger framför allt en i min mening representativ bild av dels hur landskap, människor, hus och gator ser ut på Kuba (i stark kontrast till många av de skräckbilder som publiceras av den svenska högern) och dels vilka som faktiskt utgör den grupp militanta exilkubaner som huserar i Miami och har monopoliserat amerikansk Kubapolitik.

Tre intressanta frågor att hålla i sinnet när man ser programmet kan vara:

  • Hur framställs Kubas jordbruk och i relation till vad? Är det jämförelser med länder på liknande ekonomisk utvecklingsnivå som Kuba eller hur ser måttstocken ut?

  • Vad har den kubanske bonden för inställning till sitt arbete och liv? (Hans tankar är efter min erfarenhet väl representativa för de åsiker man stöter på hos gemene man)

  • Hur ska man komma ur den kris för jordbruket som beskrivs? Är det en västerländskt influerad strategi eller finns det några alternativa lösningar? Bör det isf finnas någon alternativ lösning?
Fram med popcornskålen:



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: